söndag 8 september 2013

Sockerbullar med vaniljkräm







Testade på något jag aldrig har bakat förut, sockerbullar. De blev riktigt goda....


Sockerbullar med vaniljkräm
2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

Gör så här: värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen. Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken. Tillsätt ägget, den lösta jästen och resten av mjölken. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa till nästan en dubbel storlek.

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1½ dl strösocker
1 vaniljstång
7 äggulor
1½ dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Gör så här: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur den. Lägg allt i en ganska stor kastrull och koka upp den med mjölken. När mjölken har kokat upp så är det tid för att ta bort själva vaniljstången. Vispa sedan strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Häll över den varma mjölken under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under "kraftig" vispning. När blandningen har tjocknat ordentligt, häll då över den i en skål. Vispa sedan ner det mjuka smöret i krämen, vispa tills krämen är slät. Kyl krämen i ett kallt vattenbad eller kylskåp. När vaniljkrämen har svalnat så ska man hälla all krämen i en spritspåse med rundtyll. (Den här vaniljkrämen kan man även använda till tårtor)!



Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick fyllning. Nyp ihop bullarna till små knyten. lägg dem med skarven neråt på ett bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa väl. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem i socker. Mums


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar